středa 31. srpna 2016

TrackR - převratná novinka nebo spíše podvod?


Je to pár dní, co se na mne zaměřila reklamní kampaň věnovaná novince zvané TrackR.

Jde o malý přívěšek velikosti mince, který má umožnit sledování a zpětné dohledání ztracených věcí.

Kampaně, které se otevírají v českém jazyce, slibují nalezení psů, aut, klíčí. Ukazují že znají Vaši polohu v okamžiku kdy držíte přívěšek v jedné ruce a mobil v druhé.
Reakce uživatelů komentující reklamní kampaň jsou všechny spokojené a přislibují nákup pro své přátele.

Je to až příliš senzační a levná věc, protože máte sledovací zařízení v přepočtu za 730 Kč (v paketu deseti kusů dokonce za 300 Kč) je prostě paráda. A to zejména proto, že sledovací zařízení neseženete pod několik tisíc korun a ještě k tomu potřebujete vlastní simkartu nebo povolení pro radio provoz.

No a teď vážně, jak to vlastně funguje.
Navzdory tomu, že české recenze slibují úžasné vlastnosti tak výrobce tohoto zařízení se drží více při zemi.

TrackR není nic víc než maják. A to ještě ne s nějak úžasným dosahem. Dosah je dán technologií bluetooth na které vysílá a ta je do 30m. K vlastní funkci potřebujete ještě další zařízení. Tou je Váš mobilní telefon, kterým přijímáte signál z přívěšku. No a GPS souřadnice? Samozřejmě nejde o souřadnice zařízení, ale telefonu, který signál zachytil.

Přívěšek tudíž není nic jiného než distanční detektor. Mobilní aplikace Vás upozorní pokud se od předmětu vzdálíte. Pokud signál zachytí jiný mobil, tak jako registrovaný vlastník dostanete upozornění se souřadnicí změřenou mobilem třetí strany, že má v dosahu váš přívěšek. Tuto vlastnost TrackR nazývá jako Crowd GPS (Davová GPS). Přičemž přijímačem nemusí být jen mobil. V nabídce je také modul TrackR Atlas. Tento modul vyhledává přívěšky a informace o poloze sdílí za pomocí WiFi připojení. Je to ideální pro stabilní instalace, ale jak je to s případným nalezením již zmíněného auta?



Vše bude záležet na schopnosti vytvoření davu.... Na stránkách má výrobce ukazující pokrytí pro Ameriku, nicméně je možné mapou přejet do Čech. Jak je vidět na mapce Prahy a jejího okolí, tak sice v centru již začíná nějaká tlačenice, ale celkově nic moc.

Mám-li to shrnout, tak jak jsem psát v titulku o podvodu bylo přehnané. To jenom někteří čeští recenzenti, možná někteří prodejci. Prostě někteří lidé z toho ať už úmyslně nebo z neznalosti dělají něco co to není. Je třeba si položit a odpovědět na ty správné otázky.


  • Může Vás to zachránit před ztrátou věci? Ano, ztratit věc s přívěškem a zároveň mobil je težší než přijít jenom o jednu věc.
  • Může Vám to pomoct najít ztracenou věc v domě. Ano, je to distanční maják jakmile budete v dosahu aplikace Vám dá vědět.
  • Může to střežit věci v zadaném prostoru? Budete-li mít stabilní monitor (Atlas), tak ano. Jakmile se hlídaná věc pohne z hlídaného prostoru, spustí se poplach.
  • Najde to auto nebo ztracené kolo? Pokud si nepamatujete kde parkujete, tak ano aplikace zaznamená poslední známou polohu kde jste ho opustil. Co s však krádeže týče, tak silně pochybuji, pokrytí není tak husté aby bylo možné auto sledovat. Pokud se pachatel jenom projede a někde ho odhodí, tak možná dříve či později půjde někdo kolem s aktivní aplikací a polohu nahlásí, ale na to bych nespoléhal.
  • Je signál přívěšku nezjistitelný? Signál je šířen za pomocí broadcastu (vísílání, které přijmou všechna zařízení v dosahu). Nezjistitelné rozhodně nebude. Ne pro toho, kdo ví na co si dát pozor.
Závěrem, není to špatná věc. Když si vezmu kolik času jsem již věnoval hledáním klíčů, tak se z ekonomického hlediska takováto věc vyplatí. Ale proboha, nedělejte z toho něco co to není a nestřežte věci v ceně několika desítek nebo stovek tísíc korun hračkou za pár stovek.

Žádné komentáře:

Okomentovat